Dr. Muhlis AKAR
Başkanlık Müşaviri

1960 yılında Erzurum-Tortum Bağbaşı'nda doğdu. Ortaokuldan sonra hafız oldu. 1980 yılında Erzurum İmam-Hatip Lisesinden mezun oldu. Aynı yıl Erzincan-Tercan Çadırkaya'ya Kur'an Kursu Öğreticisi olarak atandı. Kısa süreli (5 ay) görev yaptıktan sonra Üniversiteyi kazanması nedeniyle bu görevinden ayrıldı. 1984 yılında Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesini bitirdi. 1985 yılında İstanbul Şişli Müftülüğünde İmam-Hatip olarak göreve tekrar başladı ve daha sonra Kâğıthane Müftülüğünde bu görevini sürdürdü. Asli görevinin yanısıra iki ayrı lisede dışarıdan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenliği yaptı. Bu arada MÜ İlahiyat Fakültesi Tefsir Anabilim dalında Yüksek Lisansını tamamladı. 1988’de başladığı “DİB Haseki Eğitim Merkezi 6. Dönem Müftüler ve Vaizler İhtisas Kursu’ndan 1990'da mezun oldu. Bilahare İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Çalışma Ekonomisi/Sosyal Siyaset bölümünde doktora eğitimine başladı. Modern İktisat ve İslam İktisadı açısından mukayeseli olarak incelediği Tüketimle ilgili doktora tez çalışmasını 2000 yılında tamamlayarak doktor oldu. 2000-2001 yıllarında Erzurum-Pazaryolu Müftüsü olarak görev yaptı ve Başkanlıkça açılan Din İşleri Yüksek Kurulu Uzmanlığı sınavını kazanarak 10.12.2001 yılında Din İşleri Yüksek Kuruluna, "Kurul Uzmanı" olarak atandı. Bu görevini sürdürürken 06.04.2007 tarihinde T.C. Üsküp Büyükelçiliği Din Hizmetleri Müşavirliğini tedvire yürütmekle görevlendirildi ve yaklaşık 8 ay bu görevi yürüttükten sonra tekrar asli görevine döndü. 29 Ağustos 2008 tarihinde Bakanlar Kurulu Kararıyla Din İşleri Yüksek Kurulu Üyeliğine atandı. 28.08.2015 tarihinde ise yeniden Din İşleri Yüksek Kurulu Üyeliğine seçildi.

Ayrıca 2008-2018 yılları arasında Başkanlığın Etik Komisyonunda komisyon üyesi olarak görev yaptı; bu görevin bir gereği olarak Başkanlığın merkez ve taşra teşkilatlarıyla diğer kamu kurumlarında sertifikalı etik eğiticisi olarak, “Kamu Yönetiminde Etik”, “Görev Ahlakı” vb. eğitimleri verdi. Yine 2011 yılından beri TSE’de Diyanet İşleri Başkanlığını temsilen Helal Gıda Uygunluk Belgelendirme komisyon üyesi olarak bulunmakta; bu amaçla düzenlenen konferans, panel, ilmi toplantı ve eğitim programlarına katılmaktadır. Değişik konularda yayımlanan çok sayıda makaleleri ve kitapları da mevcuttur. Yayımlanan kitaplarından bazıları şunlardır: İslam'da İş ve Ticaret Ahlakı; Tüketim Ahlakı; Hak Duyarlılığı; Kulluğun Özü İbadetin Ruhu Dualar (Komisyon); Zekâtı Anlamak; Kazançta ve Tüketimde Helal Gıda Duyarlılığı...

Evli ve üç çocuk babası olan Dr. Muhlis Akar, Arapça ve İngilizce bilmektedir.