Opsiyon sözleşmelerinin hükmü nedir? : Din İşleri Yüksek Kurulu : Dini Bilgilendirme Platformu
Opsiyon sözleşmelerinin hükmü nedir?
Opsiyon; tercih ve seçim gibi anlamlara gelmektedir. Taraflardan birinin diğerine, belirli bir varlığı, gelecekteki bir tarihte veya belirli bir dönem içinde alıp almama ya da satıp satmama konusunda seçme hakkı tanıdığı (opsiyon hakkı); bu seçme hakkını tanıması karşılığında da belirli bir bedel talep ettiği vadeli işlem sözleşmesine “opsiyon” denir. Opsiyonun; döviz opsiyonu, hisse senedi opsiyonu, faiz opsiyonu ve endeks opsiyonu gibi farklı türleri bulunmaktadır.
İslam hukukunda satıma konu olan şeyin, ihtiyaç durumunda kullanılmak üzere biriktirilebilen ve fıkhen yararlanılması caiz görülen (mütekavvim), mevcut ve belirli (veya zimmette belirlenebilen) mal olması temel kuraldır (Mecelle, md. 126, 127; Nezih Hammad, Kadaya fıkhıyye muasıra fi’l-mali ve’l-İktisad, 41; Bardakoğlu, Ali, “Bey ‘”, DİA, VI, 15-17).
Opsiyon sözleşmesinde üzerinde akit yapılan şey (ma'kudun aleyh); fıkhen karşılığında bedel alınabilen meşru bir mal, menfaat veya mali haklar arasında değildir (Karadaği, Bahsun el-Esvaku'l-maliyye fi mizani'l-fıkhi'l-İslami, I, 72-194; ed-Darir, “el-İhtiyarat”, I, 61-271; Zuhayli, Ukudü'l-ihtiyarat, I, 250-260). Bu itibarla opsiyon sözleşmeleri caiz değildir.
  En Son İncelediklerim
 Görüntülü Cevaplar  Sıkça Sorulanlar  Dini Bilgiler  Soru Sor
 Konular