Fakir insanların yaşadığı bölgelerde “su kuyusu” açılması için bir hayır kurumuna yapılan bağış, zekât yerine geçer mi?
Zekâtın, Kur'ân-ı Kerîm’de belirlenen yerler dışında herhangi bir yere verilmesi caiz değildir. Bu anlamda olmak üzere cami, köprü, yol, okul, yurt, çeşme vb. hayır işlerine zekât verilemez. Zira zekât ve fıtır sadakasının sahih olmasının şartlarından biri temliktir. Temlik, eşya üzerindeki mülkiyet hakkını başka bir kişiye devretmek demektir. Zekât ve fıtır sadakasının, tüzel kişilere, binalara, camilere veya kuyu gibi yapılara verilmesi durumunda temlik gerçekleşmiş olmaz.
Bu bilgilere göre, su kuyusu açılması için bir hayır kurumuna bağışta bulunmak zekât yerine geçmez. Bu tür faaliyetler zekât dışındaki hayır ve hasenattan karşılanır.